In special in primii ani de viata ai copilului, parintii isi pun problema care ar fi cele mai potrivite jucarii pentru acesta. Avand in vedere ca suntem invadati de tehnologie si ca cei mici sunt fermecati de tot felul de jocuri, aplicatii si gadget-uri, este normal sa ne intrebam daca e bine sa ii incurajam spre astfel de jocuri de la o varsta atat de frageda.

Jucariile sunt parte integranta a intregului proces de invatare al copilului, mai ales ca incepand cu varsta de 1-2 ani, copilul absoarbe totul ca un burete, de la simple notiuni la procese mai complicate cum ar fi abilitatea de a vorbi, de a merge sau de a se hrani singur. De aceea, jucariile oferite la momentul potrivit, pot deveni cu usurinta preferatele copilului.

 In mod special, daca observi ca micutul tau este foarte curios si dornic sa exploreze orice lucru nou, insemna ca cel mai bine este sa alegi jucarii care sa ii dezvolte creativitatea sau care sa il impulsioneze in aceasta directie. Jocurile puzzle se afla in topul recomandarilor in ceea ce priveste jucariile care sunt recunoscute pentru a stimula creativitatea copilului. Asamblarea pieselor de puzzle pune la lucru imaginati celor mici, pentru ca acestia trebuie sa gaseasca strategii care sa ii conduca spre scopul final, completarea jocului. Aceasta este una dintre abilitatile care le vor folosi foarte mult in anii urmatori.

Poti incepe cu jocuri puzzle mai simple, compuse din piese mai putine, iar apoi, acestea pot deveni din ce in ce mai complicate. Exista pe piata o multime de jocuri puzzle, cu imagini care mai de care mai atractive pentru cei mici, cu personaje din desene animate, ilustratii frumoase sau chiar jocuri puzzle 3D, care sunt recomandate copiilor mai mari datorita complexitatii lor, insa rezultatul este unul spectaculos.

Pe langa beneficiile educative ale jocurilor puzzle, acestea au si marele merit ca ii tin ocupati pe copii destul de mult timp, fara ca acestia sa se plictiseasca si, in plus, asamblarea unui astfel de joc se poate transforma intr-o activitate la care poate participa toata familia. De altfel, stim cu totii cum se alege de fapt un joc puzzle, nu? Nu conteaza cate piese are, daca sunt mai mari sau mici, conteaza doar ca imaginea pe care trebuie sa o construim sa fie cat mai colorata si mai frumoasa. Alege jocurile puzzle impreuna cu copilul tau si astfel il vei ajuta sa isi dezvolte si simtul artistic. Poate nu te-ai gandit la asta, dar sa construiesti o imagine frumoasa este ca si cum ai picta un tablou pe o panza. Ai doar niste fragmente de culoare, care, puse acolo unde trebuie, compun un tablou frumos si colorat.

Daca iti faci probleme ca un joc puzzle se joaca doar o data si gata, te inseli. La acest tip de joc, copilul va invata mereu ceva, chiar daca nu este prima data cand compune imaginea respectiva. La varstele mici, de sub 3 ani, se dezvolta aptitudini precum abilitatile spatiale, fizice si de indemanare, precum si coordonarea ochi-mana. Cei mici vor face diferite incercari si combinatii, pana cand vor gasi piesele care se potrivesc. Copii mai mari, trecuti de varsta de 3 ani, vor dezvolta capacitati intelectuale sau cognitive, cum ar fi capacitatea de a procesa informatii, de a rezolva probleme si vor invata sa analizeze o situatie.

Atunci cand la asamblarea unui puzzle participa toata familia, sau cand copilul foloseste un joc puzzle impreuna cu prietenii sai, va invata si cum sa lucreze in echipa si isi va dezvolta abilitatile sociale, cum ar fi sa asculte sfaturile altora, sa ofere el insusi sfaturi si sa coopereze cu cei din jur. In plus, un joc puzzle poate fi si foarte educativ, poti alege jocuri care ilustreaza opere de arta, momente din istorie, peisaje celebre sau personaje mitice si cel mic va fi foarte curios sa afle mai multe despre imaginea pe care o compune.

Atentie: Nu lasati piesele de puzzle la indemana copiilor mici, pentru ca exista pericolul ca acestia sa le inghita. Supravegheati intotdeauna copiii mai mici de 3 ani atunci cand se joaca puzzle.